Kolagen Naturalny Colway Sklep

Informacje i zamówienia : 607-18-20-24
Sprawdź koszyk
Koszyk:
0,00
Home SUPLEMENTY › COLDEKA Witamina D+K+A ( 60 kapsułek)

COLDEKA Witamina D+K+A ( 60 kapsułek)

Suplement diety  ColDeKa skomponowany jest na bazie ekstraktu z grzybów Shiitake, standaryzowanym na zawartość polisacharydów oraz ekstrakcie z drożdży Sacchromyces cerevisiae standaryzowanym na zawartość beta-D-glukanu.

ColDeKa to suplement diety, którego najistotniejszą funkcją jest wspomaganie układu odpornościowego. Zawiera wyłącznie naturalne i znakomicie przyswajalne substancje, na których większość występuje w niemal całej populacji europejskiej deficyt.


Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: D oraz K, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu .
Tłuszczem pomocnym w rozpuszczeniu witamin jest olej z wątroby dorsza, będący źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin D i A

ColDeKa to nowatorski i unikalny suplement diety zawierający połączenie oleju z wątroby dorsza, Grzybów Shiitake i Drożdży Saccharomyces cerevisiae. Olej z wątroby dorsza jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D i A. Preparat wzbogacony został również w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: D oraz K, a także ekstrakt z grzybów Shiitake, które posiadają niezwykłe właściwości które od wieków wykorzystuje się w medycynie Dalekiego Wschodu. Niektóre odmiany drożdży - Saccharomyces cerevisiae - były wykorzystywane już w starożytności. Znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych i posiadają ogromne znaczenie dla człowieka.

  • Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wchłaniania i wykorzystywania wapnia oraz fosforu. Ma wpływ na funkcjonowanie mięśni, utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz bierze udział w procesie podziału komórek. 1 kapsułka Coldeki zawiera 50 μg co stanowi 1000% RWS*
  • Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz w utrzymaniu zdrowych kości. 1 kapsułka Coldeki zawiera 75 μg co stanowi 100% RWS*
  • Beta D glukan podnosi odporność naszego organizmu. Zażywany systematycznie zapewnia 72 - godzinną ochronę przed bardzo dużym spektrum patogenów.


Składniki: Olej z wątroby dorsza standaryzowany na 8% EPA (kwas eikozapentaenowy), 9% DHA (kwas dokozaheksaenowy), 20% PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), 1000 IU/g witaminy A oraz 100 IU/g witaminy D, żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć - glicerol, witamina K MK7 (menachinon), ekstrakt z grzybów Shiitake (Lentinula edodes) standaryzowany na 20% polisacharydów, witamina D (cholekalcyferol), barwnik - kompleksy miedziowe chlorofilin, witamina K (menachion).

1 kapsułka 736mg (zalecana porcja do spozycia w ciągu dnia) zawiera:
- Olej z wątroby dorsza (500 mg), w tym
EPA - 40 mg
DHA - 45 mg
PUFA - 100 mg
Witamina A - 150 μg ( 18,75% RWS )
Witamina D (cholekalcyferol) - 1,25 μg (25% RWS )
---------------------------------------------------
Witamina D (cholekalcyferol) - 48,75 μg (975% RWS )
Witamina K (menachion) - 75 μg (100% RWS)
---------------------------------------------------
Ekstrakt z grzybów Shitake ( 20 mg ), w tym:
Polisacharydy 4 mg
---------------------------------------------------
Ekstrakt z drożdży Saccharomyces cerevisae ( 20 mg ), w tym
Beta D-glukan - 5 mg


RWS * - Referencyjne wartości spożycia.



Rola zawartych składników:


Witamina D - powstaje w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych. W naszej strefie klimatycznej niestety ilość światła słonecznego mało komu wystarcza na zaspokojenie biologicznych potrzeb organizmu w tym zakresie. Niedobór witaminy D jest powszechny u osób w każdym wieku, zwłaszcza u tych, których aktywność na świeżym powietrzu jest ograniczona. Naukowcy szacują, że 50% ogólnej populacji jest zagrożona niedoborem witaminy D, a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka (osoby starsze i osoby z ciemniejszą skórą). Są to oficjalne dane WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), która powoli i niechętnie, lecz ogłosiła wreszcie światu komunikat, który we właściwym odczytaniu go jest … oficjalnym ogłoszeniem „epidemii” awitaminozy D. Niedobór witaminy D w przypadkach skrajnych jest np. przyczyną krzywicy u dzieci - stanu, w którym tkanki kostne nie są słabe, bo niewystarczająco zmineralizowane, c prowadzi do deformacji. Witamina D już w dawce suplementacyjnej:


 łagodzi stany zapalne,


 obniża ryzyko niektórych nowotworów, czy chorób autoimmunologicznych, jak cukrzyca tupu I, reumatoidalne zapalenie stawów, czy stwardnienie rozsiane


 korzystnie wpływa na materiał genetyczny komórek


Witamina K (a ściślej K2) - jest ważnym dodatkiem do witaminy D i bioregulatorem jej przyswajalności, szczególnie wespół z wapniem. Działanie biologiczne K2 jest również osłabiane przez niedobory witaminy D, dlatego te dwa symbiotyczne komponenty żywieniowe powinny zawsze pojawiać się w naszych posiłkach razem. Deficyt (śladowej wszak w naszym pożywieniu) witaminy K2 może być tak samo niebezpieczny przede wszystkim dla naszej gospodarki wapniem, jak niedobór witaminy D. Witamina K jest istotna dla wytrzymałości kości, zdrowia tętnic i naczyń krwionośnych. Odgrywa rolę w innych procesach biologicznych takich, jak odnowa tkanek, wzrost komórek. Działa wspomagająco w ciąży i jest ważna w profilaktyce raka. Witamina K w postaci menachinonu (MK7) i fitochinonu nie jest toksyczna nawet w dużych dawkach.


Ekstrakt z grzybów Shiitake - oprócz wysokiej zawartości idealnie biodostępnych witamin D,B3 i niacyny, (to ich dodatek w składzie ColDeKi, nie sumowany w tabelce!) zapewnia także wiele dodatkowych dobroczynnych efektów zdrowotnych wynikających z działania tego niezwykłego grzyba, wykorzystywanego od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu. Shiitake stymulują układ odpornościowy i wzmacniają go, zapobiegają miażdżycy, czyli np. zawałowi serca czy udarowi mózgu.


Mamy w ColDece także lentinan (inaczej beta-D-glukan) czyli organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów, doceniany w profilaktyce przeciwnowotworowej i wspieraniu układu odpornościowego. Źródłami całkowicie naturalnego beta-D-glukanu w suplemencie ColDeKa są wspomniane Shiitake oraz ekstrakt z drożdży Sacchromyces cerevisiae, standaryzowany właśnie na zawartość tej substancji.


Najważniejsze właściwości wynikające ze spożywania suplementu diety ColDeKa:


 wzmacnia odporność organizmu


 wzmacnia układ kostny


 wspomaga układ krwionośny, poprawia mikrokrążenie krwi


 wspomaga regenerację tkanek


 łagodzi stany zapalne


Dla osób składających swój koszyk suplementacyjny jest produkt bardzo atrakcyjny o świetnie skompletowanym składzie. Aby szczęśliwie cieszyć się zdrowiem, warto sięgać już prewencyjnie teraz po suplementy diety, które w opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) – powinny zawierać substancje, jakie naturalnie znajdują się w żywności. Warto sięgać po kwintesencję wartości odżywczych pokarmu. Zawsze najlepiej po takie spośród nich, które są doskonale przyswajalne przez nasze organizmy.


Jarosław Zych i Marek Grzelewski o preparacie ColDeKa



  • Brak komentarzy
Podobne w tej kategorii