Kolagen Naturalny Colway Sklep

Informacje i zamówienia : 607-18-20-24
Sprawdź koszyk
Koszyk:
0,00
Home SUPLEMENTY › Colvita - Kolagen+Wit E+Algi (60 kapsułek)

Colvita - Kolagen+Wit E+Algi (60 kapsułek)

Wraz z wiekiem, a dokładnie po 25 roku życia, tracimy zdolność wytwarzania substancji wspomagającej elastyczność skóry i odpowiednie działanie ścięgien. Objawami tego procesu są nie tylko szybciej pojawiające się oznaki starzenia, ale co gorsza, osłabiona odporność i rozliczne, inne problemy zdrowotne. W skrajnych przypadkach zaburzenia podaży kolagenu, bo o nim oczywiście mowa, mogą skutkować już nie tylko brzydkimi zmarszczkami, lecz np. ryzykiem wypadania dysków międzykręgowych, zerwania ścięgien czy naderwania więzadeł. Już choćby z tego względu niezwykle istotne są starania o poprawę zasobów i kondycji naszego kolagenu ustrojowego.

Z pomocą przychodzi nie tylko Kolagen Naturalny w żelu, Colvita, czy ColamiD. Niedobór kolagenu możemy uzupełniać także dzięki odpowiednio dobranej diecie. Produkty spożywcze, na które warto zwrócić uwagę, to m.in. galaretki owocowe, galaretki warzywno-mięsne, ryby w galarecie, auszpiki, podroby i golonki. Należy jednak zachować umiar w konsumpcji tego typu dań, ponieważ tłuszcz czy cukier z takich posiłków w zbyt dużym stężeniu, mogą pogorszyć stan naczyń krwionośnych, podwyższyć poziom cholesterolu a także wywołać stan zapalny. Dla procesów kolagenogenezy o wiele ważniejsza jest systematyczność dostaw aminokwasów anabolizujących, niż masa takiego pokarmu do spożycia.

Na szczególną uwagę zasługuje aminokwas prolina, niezbędny do syntezy kolagenu. Wymagana ilość proliny, która wspomaga regenerację chrząstek, stawów czy kości w stanach osłabienia lub choroby, to ok. 4 g na dobę. Na taką wartość składa się np. 100 g nóżek wieprzowych, a na dokładkę porcja galaretki owocowej (200 g).

Ważne jest również, aby kontrolować odpowiedni poziom witaminy C w organizmie. To dzięki niej bowiem zamykają się hydroksylacją proliny procesy kolagenogenezy i znacznie szybciej następuje produkcja oraz odbudowa włókien kolagenowych.

Doskonałym uzupełnieniem wyżej opisanych działań będzie spożywanie produktów zawierających aminokwasy (np. jajka, fasola, nasiona), antyoksydanty oraz "dobre" tłuszcze.

Colvita to unikalny, natywny, niespotykanie biodostępny, kompletny zbiór aminokwasów kolagenowch. To kolagen wyjątkowy, pośród innych suplementów diety, opartych powszechnie o hydrolizaty białek zwierzęcych, znanych powszechnie jako żelatyna.


Dbając o Twoją młodość, skład COLVITY wzbogaciliśmy algami (Fucus vesiculosus) o wysokiej zawartości jodu organicznego, potrzebnego do utrzymania właściwej struktury skóry. Dodaliśmy również witaminę E pozyskiwaną z ziaren, chroniącą najważniejszy bastion młodości i witalności – kod genetyczny komórek skóry DNA.



Suplementacja Colvitą – Kolagenem w kapsułkach


Colvita to aktywny biologicznie kolagen w kapsułce

Colvita to jedyny taki suplement diety w skali światowej

Colvita to kompletny zestaw aminokwasów tworzących helisę kolagenową



Z dumą możemy się pochwalić, iż nikt inny i nigdzie poza Polską nie pozyskuje kompletnego zestawu wszystkich aminokwasów tworzących helisę kolagenową w drodze liofilizacji natywnego kolagenu izolowanego na poziomie molekularnym.


Warto również dodać, iż praktycznie wszystkie suplementy diety, jakie znajdziemy na aptecznych półkach pod nazwą: „kolagen” okazują się albo hydrolizatem rozdrobnionych włókien bydlęcych (a nawet wieprzowych) albo zwyczajną żelatyną, o wątpliwej aktywności biologicznej.


Potrzeba suplementacji ustroju w kolagen wzrasta wraz z każdym mijającym rokiem w naszej metryce. Organizm ludzki zmniejsza produkcję kolagenu już od 26 roku życia. Narastające braki kolagenu w organizmie powodują liczne dolegliwości: włosy stają się łamliwe i matowe, skóra traci jędrność i elastyczność, odczuwamy bóle stawów i kręgosłupa. Możemy zapobiegać lub zmniejszać te nieprzyjemne przypadłości stosując dietę prokolagenową.


Bazowym składnikiem Colvity jest liofilizowany hydrat kolagenu pozyskiwany z ryb łososiowatych. W jednej kapsułce Colvity znajduje się relatywnie niewielka ilość (0,13 g) sproszkowanych białek, a wśród nich wszystkie budulcowe molekuły kolagenowej. Wszystkie – oznacza również dwa aminokwasy endogenne: hydroksylizynę i hydroksyprolinę, których nie mamy możliwości pozyskać z jakiegokolwiek pokarmu. Powstają one tylko w drodze kolagenogenezy i tylko w procesach metabolizmu kręgowców. Nie zawiera ich żaden z wytwarzanych współcześnie suplementów, oprócz Colvity.


Kolagen w Colvicie jest niemal w 100% anabolizujący, co oznacza, że nie zostaje spożytkowany np. w energię, ani też wydalony. Całkowicie służy budowie nowych komórek. Jego przyswajalność jest tak doskonała, że nie potrzebuje nawet enzymatycznych procesów trawiennych. Wchłania się także bezpośrednio z jelita.


Ryby mają tylko namiastkę układu odpornościowego, mimo to nigdy nie przenoszą chorób na człowieka. Kolagen w skórze rybiej, pozyskiwany na etapie molekularnym (helikalnym) jest identyczny, jak u wyżej rozwiniętych kręgowców i jest całkowicie bezpieczny dla człowieka.  


Colvita zawiera także aktywną biologicznie witaminę E pod postacią D - alpha – tokoferolu z oleju wytwarzanego na zimno z niemodyfikowanych ziaren zbóż. Estry tokoferolu  pozyskiwane tą metodą cechuje odporność na działanie tlenu, promieni UV i wielu innych czynników degradacyjnych oraz 100%-owa aktywność biologiczna. Witamina E była pierwszym specyfikiem, jakiemu w XX w. przydano określenie „eliksiru młodości”. Dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia. Stymuluje syntezę kolagenu, poprawia wygląd skóry i chroni przed bezpłodnością. Jest w organizmie głównym strażnikiem antyoksydacyjnym błon komórkowych i krwinek czerwonych. Jedna molekuła witaminy E zabezpiecza przed  wolnymi rodnikami ponad 200 nienasyconych molekuł kwasu tłuszczowego. Współdziała ściśle z witaminą C, karotenoidami, selenem, chromem i cynkiem.


Colvita zawiera  również proszek pozyskany z mikronizacji konceptakli (lęgni i plemni) alg  z gatunku Fucus vesiculosus. Te morszczyny są fenomenem natury – rodzajem pomostu pomiędzy biotopem a biocenozą. Posiadają niezwykłą zdolność gromadzenia wszystkich praktycznie mikroelementów i minerałów, jakie zawiera woda morska, a co najważniejsze – także najcenniejszych pierwiastków śladowych, w postaci zasymilowanej przez organizm roślinny, a zatem najpełniej przyswajalnej. Doskonałości odżywczej tych alg dowodzi fakt, że do produkcji ekskluzywnych suplementów z ich plech wykorzystuje się   w s z y s t k i e   składniki rośliny, usuwając jedynie chlorek sodu (sól). Fucus vesiculosus - szczególnie pochodzące z północnego Atlantyku, gdzie nie są poddane w procesie wegetacji ani temperaturom wysokim, ani też zbyt niskim - stanowią rzadko spotykany w przyrodzie skarbiec cennych składników odżywczych.


Metoda ich przetwarzania, nazwana „cell burst process”, zastępuje tradycyjne suszenie, pozwala zachować w stanie nienaruszonym większość czynnych substancji morszczynu i jego ogromny poziom energii biologicznej. Ma to miejsce we francuskich laboratoriach przestrzegających restrykcyjnego reżimu farmakologicznego.     


Ekstrakt morszczynu pęcherzykowatego wybraliśmy do składu Colvity, gdyż w momencie komponowania tego suplementu, był to najlepszy znany twórcom jej receptury, całkowicie roślinny kompleks  wszystkich mikro- i makroelementów oraz witamin - synergicznych m.in. dla stymulowania przez aminokwasy procesów syntezy kolagenu.


Proszek z tych alg to bomba suplementacyjna. Są bogate w wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, selen, fosfor, chrom, cynk i jod zarówno organiczny (dijodotyrozyna) jak i nieorganiczny. Odnajdziemy tu witaminy z grupy A, B, C, E i K. Węglowodany, błonnik, polisacharydy i aminokwasy egzogenne. Polifenole, karoten oraz związki śluzowe: kwas alginowy, fukoidynę, laminarynę, mannitol, a także bioflawonoidy, z których najważniejszym jest flawon – 3 – d (OPC).  Po usunięciu chlorku sodu sproszkowane i mikronizowane algi stanowią niemal idealnie zbilansowany kompleks witamin, makro i mikroelementów oraz innych cennych substancji. Są przy tym lekkostrawne i łatwo przyswajalne, ponieważ ich skład mineralny przypomina nasze płyny ustrojowe.


Uwaga! Colvita zawiera niewielką tylko ilość witaminy C. Jest to porcja zbyt mała dla skutecznego warunkowania procesów kolagenogenezy w ustroju i zapotrzebowania na nią przez organizm.


Jedynym przeciwwskazaniem dla spożywania Colvity może być silna nadczynność tarczycy ( przez obecność jodu w algach). Nie należy w żadnym wypadku przekraczać dawki 2 kapsułek dziennie. Jod w formie aktywnej może bowiem pogłębić stan nadczynności. Jest to jedyne medyczne przeciwwskazanie dla Colvity !

Poza tym jest to suplement całkowicie bezpieczny o ogromnej popularności wśród konsumentów, którzy go stosują. Uwaga ! Absolutnej większości sytuacji zdrowotnych, w których rozwija się niedoczynność tarczycy, można uniknąć suplementując się aktywnymi formami jodu ! Jednym z najlepszych jego źródeł jest Colvita.



  Zalecane dzienne spożycie

2 kapsułki dziennie, najlepiej po lub w trakcie posiłku z uwagi na obecność witaminy E rozpuszczalnej wyłącznie w tłuszczach. 

  Wydajność


Opakowanie Colvita 60 wystarcza na 30 dni.

  Przechowywanie


Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci


  Skład wg INCI

Algi (Fucus vesiculosus), kolagen rybi, witamina E (octan D-α-tocoferylu), żelatyna rybia – kapsułka, liofilizowana cytryna – nośnik.

Pamiętaj, że suplementy to specjalnie dobrane składniki odżywcze wzbogacające twoją dietę. Nie można ich traktować jak lekarstw. Nie zastąpią one zrównoważonej diety. Jeśli masz jakieś pytania bądź wątpliwości co do zażywania naszych specyfików, skonsultuj się z twoim lekarzem rodzinnym.

  • Brak komentarzy
Podobne w tej kategorii