Kolagen Naturalny Colway Sklep

Informacje i zamówienia : 607-18-20-24
Sprawdź koszyk
Koszyk:
0,00
Home › Słowniczek

Słowniczek

Substancje aktywne kosmetyków- słowniczek


KOLAGEN

- ekstrahowany ze skór rybich metodą opatentowaną w Polsce, jest jedynym znanym naturalnym źródłem peptydów, które swobodnie penetrują naskórek i stymulują fibroblasty do wzmożonej aktywności. To naturalny, hipoalergiczny kosmetyk przeciwstarzeniowy. Nie walczy on ze skutkami, lecz uderza w przyczynę powstawania zmarszczek – czyli deficyt kolagenu. Spowalnia procesy starzenia nawilżając, uelastyczniając i regenerując skórę.


ATELOKOLAGEN

- jest  najbardziej bio-kompatybilny i zaawansowany ze wszystkich kolagenów. Pierwotnie opracowany przez wybitnych naukowców  jako surowiec jakości medycznej,  stosowany do regeneracji tkanek. Teraz atelokolagen znajduje zastosowanie kosmetyczne, jako najbardziej oczyszczony, bezpieczny, bio-kompatybilny ze wszystkich  kolagenów.


PROKOLAGEN

- jest prekursorem kolagenu – głównym składnikiem wytwarzany przez fibroblasty do produkcji kolagenu w skórze.


TROPOKOLAGEN

- to molekuły tworzące potrójne helisy. W takiej postaci kolagen wyłącznie w Polsce.


SERYCYNA

- zwana jest też jedwabiem w płynie. Klej jedwabnika jest naturalną substancją mającą bardzo dobre właściwości odbudowy skóry i utrzymania jej naturalnej wilgotności. Serycyna bardzo łatwo wnika w skórę, utrzymuje jej sprężystość i elastyczność, opóźnia pojawienie się zmarszczek.

Proteiny jedwabiu maja również wyjątkową zdolność zatrzymywania wody w naskórku – mogą wiązać wodę w ilości 300 razy większej od swojej wagi. Ponadto maja ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry, dzięki czemu kosmetyk zawierający jedwab silnie przylega do jej powierzchni, co w efekcie daje uczucie wspaniałej gładkości.


Właściwości kosmetyczne serycyny:

  • Nawilżające - serycyna ma silne właściwości retencji wody na i w skórze. Jest naturalnym czynnikiem nawilżającym (NMF - Natural Moisturising Factor).

  • Tworzenie membrany - serycyna tworzy mikro-film, który powstrzymuje ucieczkę wody ze skóry. Skóra oddycha, a woda nie ucieka.

  • Przeciwstarzeniowe - jest silnym przeciwutleniaczem - chroni przez wolnymi rodnikami tlenowymi, czyli zmniejsza stres oksydacyjny.

  • Zwiększa aktywność enzymów degradujących desmosomy w warstwie rogowej naskórka, co powoduje naturalne peelingowanie zrogowaciałego naskórka i przyspiesza proces tworzenia nowej warstwy.

NIEJONOWE ZŁOTO 

- ze względu na działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne złoto od dawna wykorzystuje się w medycynie, ale docenili je też kosmetolodzy. Badania bowiem wykazały, że jony złota docierają do warstwy rozrodczej naskórka – uruchamiają mechanizmy jego nawilżania i są nośnikiem substancji aktywnych. Dzięki temu skóra jest lepiej odżywiona, poprawia się jej koloryt i sprężystość.

Kosmetyki ze złotem opóźniają też starzenie się naskórka, a pobudzając produkcję elastyny i kolagenu, prowadza do spłycenia już istniejących zmarszczek. Redukują także przebarwienia, bo spowalniają wydzielanie melaniny. Ponadto złoty pył upiększa – daje wrażenie rozświetlonej, pełnej blasku skóry.

Kosmetyki ze złotem doskonale sprawdzają się zarówno na skórze dojrzałej, alergicznej (złoto w zasadzie nie powoduje uczuleń), jak i młodej – zaniedbanej, nadmiernie wysuszonej, np. intensywnym opalaniem.

W synergii z zawartymi w produkcie peptydami kolagenowymi działa na zasadzie pompy jonowej: przyspiesza migrację składników aktywnych, wymianę mikroelementów, stymuluje proces oczyszczania organizmu drogą skórną. Poprawia elastyczność i jędrność. Regeneruje, wychwytuje UV i toksyny, rozjaśnia i pobudza procesy naprawcze.

Nano złoto koloidalne (Axonnite)

działa na zasadzie pompy jonowej: przyspiesza migrację składników aktywnych, stymuluje proces oczyszczania. Poprawia elastyczność i jędrność. Regeneruje, wychwytuje UV i toksyny, rozjaśnia i pobudza procesy naprawcze. 

Nano srebro koloidalne (Axonnite)

to niezwykle skuteczny, naturalny środek antybakteryjny. Niszczy ponad 650 różnych bakterii, podczas gdy antybiotyk nie więcej niż 10. Nanocząstki Axonnite są ok. 10 razy mniejsze od wirusów i ok. 100 razy mniejsze od najmniejszych bakterii. Wspomaga walkę z oparzeniami, trudno gojącymi się ranami, trądzikiem każdego rodzaju, ukąszeniem owadów, opryszczką, zapaleniem atopowym.
 

Kwas azealinowy

znalazł zastosowanie w leczeniu problemów skóry trądzikowej, atopowej, łuszczycowej, skłonnej do rumienia oraz z tendencją do zapalenia mieszków włosowych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Redukuje przebarwienia po trądziku sterydowym, polekowym, młodzieńczym, kosmetycznym, a także opryszczce.

Laktoferyna

różowe bioaktywne białko, którego działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwtrądzikowe jest w kosmetyce powszechnie znane. Blokuje m.in. bakterie odpowiedzialne za trądzik, wpływa korzystnie na redukcję wyprysków, zmniejsza stany zapalne, chroni przed atakami bakterii i patogenów. 

Chitozan

stanowi świetny “opatrunek” dla zaczerwienionej, podrażnionej i wysuszonej skóry, która jest efektem przebytych chorób i zmian skórnych. Ma wyjątkowe właściwości łagodzące, regenerujące i nawilżające. 

Retinol

jest czystą postacią witaminy A. Wpływa na odnowę komórek skóry. Stymuluje produkcję kwasu hialuronowego, ma właściwości fotoochronne, rozjaśniające. Wygładza koloryt, zmniejsza zrogowacenia, działa przeciwzapalne i sprzyja gojeniu. Poprawia ukrwienie skóry i reguluje wydzielanie sebum.


Witamina C naturalna,

całkowicie bioorganiczna i lewoskrętna wchłania się natomiast tak samo jak pozyskiwana z pokarmu. Takie samo bowiem jest jej pochodzenie. Źródłem witaminy są wyłącznie rośliny zawierające ją w postaci najbardziej biodostępnej dla ustroju. Gryka kiełkująca i pomarańcza gorzka nie są rekordzistkami pod względem zawartości procentowej witaminy C w masie dostarczającego ją surowca( tak, jak np acerola czy dzika róża) jednak witaminy występujące w tych roślinach cechuje najwyższa biodostępność czyli stopień w jakim witamina ta jest uwalniana w przewodzie pokarmowym z połączeń biochemicznych występujących w roślinie-dawcy a następnie wchłaniana i rozprowadzana do tkanek narządów. Witaminę C w kiełkach gryki i pomarańczy gorzkiej cechuje także coś znacznie ważniejszego - mianowicie bardzo wysoka aktywność biologiczna - stopień w jakim witamina c jest przyswajalna z pożywienia, w jakim spełnia swoje funkcje w organizmie i w jakim zapobiega objawom niedoboru tej substancji.

Witamina C C-olway jest suplementem zawierającym po prostu dwa ekstrakty roślinne i niezbędną ilość substancji przeciwzbrylającej (również pochodzenia naturalnego), bez której nie można by było ich zakapsułkować. Zrezygnowano z dodania askorbinianów mineralnych i jakichkolwiek innych form dodatkowych witaminy C a także kompleksów bioflawonoidowych, gdyż takie połączenie, choć często stosowane przez wytwórców witamin, nie występuje w naturze. Zielona gryka i cytrusy zawierają wystarczającą ilość flawonoidów w połączeniach naturalnych z witaminą c.

GRYKA:

Jest rośliną od tysięcy lat pożytkowaną w medycynie wschodniej m.in. do zwalczania nadciśnienia, słabego krążenia, alergii, żylaków, odmrożeń, dysfunkcji naczyń kapilarnych i wielu innych dolegliwości a także całego spektrum objawów przedwczesnego starzenia się organizmu. Z ziaren gruki pozyskuje się rutynę, kwarcetynę, hesperydynę, hiperozyd, angiotensynę oraz inhibitory lipasy. Zawierają one witaminy B1, B2, PP oraz P a także białko (12-15%) i osiem cennych aminokwasówjak np. lizynę, lecytynę, koenzym Q10,lipidy, minerały i kwasy organiczne. Z gryki kiełkującej ekstrahuje się najbardziej pożądaną, bo o największej przyswajalności w organizmie ludzkim. W dojrzałych ziarnach gryki witaminy C praktycznie już nie ma, bo roślina zagospodarowuje całą jej witalną moc biologiczną na etapie kiełkowania.  Liofilizaty i ekstrakty zielonej gryki są wysoko cenionym komponentem dodatków żywnościowych, ponieważ jej kiełki kumulują także ogromna ilość flawonoidów ( do 46 000 ppm). Ekstrakt z kiełkujących nasion gryki zawierać może nawet do 26% najbardziej pożądanej przez ustrój lewoskrętnej witaminy C.

GORZKA POMARAŃCZA:

Nie jest owocem jadalnym, ale stanowi wspaniałe źródło lewoskrętnej witaminy C, której ilość w standaryzowanym produkcie stanowi nawet 42%. Gorzkie pomarańcze są znacznie bogatsze w witaminę C od jadalnych, ale również w polifenole, antocyjany i inne silne przeciwutleniacze, kwasy roślinne, beta-karoten, prowitaminy, witaminy B1, B2, B6 i minerały. Oprócz zawartości znakomicie przyswajalnej witaminy C, pomarańcza gorzka słynie przede wszystkim z ekstrahowanej z jej owoców synefryny. Synefryna ma potwierdzone naukowo właściwości stymulujące procesy termogenezy i rozkładu tłuszczów a także zdolność obniżania apetytu.